VKT-FELUJITAS-21-0144 -Templomi orgona felújítása

Kedvezményezett: Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága Zirc

Támogatási összeg: 5 000 000 Ft

Megvalósítási időszak: 2021. január 1. 2022 december 31.

Kivitelezés helyszíne: 8420 Zirc Rákóczi tér 1.

A projekt részletes leírása:

A zirci Bazilika örvendetes és ritka érdekessége, hogy két orgonája is van:

A nagyorgona 1998-ban készült el a budapesti Aquincum Orgonagyár műhelyében: az új három manuálos, 44 regiszteres orgona a századvég német romantikájának stílusában épült újra 1998-ban, a teljes korábbi történelmi Rieger orgona (1901) sípanyagának felhasználásával, ill. az elpusztult állomány pótlásával, új pozitív-művel és a régi diszpozícióból hiányzó nyelv- és aliquot-regiszterekkel bővítették. Hangja,- mely kitűnő sípanyagának köszönhető -, éneklő, rajzos, jól érvényesül a bazilika kitűnő akusztikájában.

A szentélyben áll a 14 regiszteres, XVIII. századi szász orgonaépítészetet idéző karorgona, melyet szintén a budapesti Aquincum Orgonagyár készített.

A templom Rieger orgonáját kívántuk felújítani a pályázati összegből. A templomi kórus énekének szépségét még tovább emeli egy szépen hangzó hangszer kísérete, és a hívek énekének vezetésénél is fontos szerepet tölt be. A pályázati támogatás elnyerése segített abban, hogy orgonánkat kitisztítsuk, a működéséhez szükséges hibákat kijavítsuk, hogy hangja újra a régi szépségében zenghessen. Az évtizedek óta rárakódott por és más szennyeződések a hangszer érzékeny szerkezetét, sípjainak megszólalását gátolta. A sípok kiszerelése után a síp nélküli szerkezeti elemeken elvégezték a szükséges ellenőrzéseket javításokat. A portalanított regisztereket visszaépítették az átvizsgált hangszerbe abban a sorrendben és ütemben, ahogyan azt a sípok ki-be szereléséből és kitakarításából adódó intonációs és hangolási korrekciók elvégzésének menete megkívánta.

A munka befejezése után a hangszer még egy újbóli áttisztázó hangolást kapott.

Emet Logo Szines 2 1500x488