2013. MÁJUS 15-ÉN NYÍLIK MEG A ZIRCI CISZTERCI APÁTSÁG LÁTOGATÓKÖZPONTJA

2013 Majus 15 En Nyilik Meg A Zirci Ciszterci Apatsag LatogatokozpontjaSajtó nyilvános ünnepélyes projektzáró rendezvény

Időpont: 2013. 05. 15. 16:00 óra
Helyszín: A Zirci Ciszterci Apátság díszudvara 
(Zirc, Rákóczi tér 1.)

Zirc - sajtóanyag - zárórendezvény - letöltés (.pdf)

Program:
 16:00 - 17:00 Ünnepi műsor

Díszvendég: 
Orbán Viktor miniszterelnök

Köszöntőt mond: 


  • Dékány Á. Sixtus zirci apát, prézesapát
  • 
Ottó Péter, Zirc polgármestere

Közreműködik:


  • Kubik Anna Kossuth-díjas, Jászai Mari díjas színművész
  • 
Rapszódia Énekegyüttes gálakórus

17:00 A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont 
átadása és megáldása, a kiállítások megtekintése

HAMAROSAN VISSZAKERÜLNEK A SZENT BERNÁT-KÁRPITOK AZ APÁTSÁGBA

Karpit KicsiHamarosan visszakerülnek a Szent Bernát-életéből vett jeleneteket ábrázoló kárpitok a Zirci Apátság Látogatóközpontjába

Semsey Réka művészettörténész kutatásai szerint a kárpitokat 1750 körül Francois Picon és Michael Vallenet műhelyében, a franciaországi Aubussonban készítették. A gyapjú- és selyemfonál felhasználásával készült, gobelin-technikával szövött nagyméretű, több mint nyolc és fél méterszer három méteres kárpitok négy-négy, architektonikus keretben ábrázolt jelenetet örökítenek meg a ciszterci rend legjelentősebb szentje, Clairvaux-i Szent Bernát életéből.

Ezek a jelenetek a következők:

Az egyik kárpiton Bernátot, mint csecsemőt felajánlja az édesanyja az Istennek; Péter pisai bíboros és II. Ince pápa kibékítése; Bernát Roger szicíliai királynál; Bernátot a látomásában a Szűzanya táplálja saját tejével, ez a Lactatio, azaz Tejcsoda. A másik kárpiton Bernát meggyógyítja beteg nagybátyját, Godricot; Bernát megtéríti X. Vilmost, Aquitánia hercegét; Bernát vitája Roger király előtt Péter pisai bíborossal; Bernáthoz látomásaiban lehajol a keresztről a megfeszített Krisztus. A ciszterci rend 1950-es feloszlatása után a kárpitokat elvitték Zircről, előbb az egyik minisztériumba, majd az Iparmővészeti Múzeumba, ahol gondoskodtak szakszerű megőrzésükről. A műtárgyak 63 után, 2013-ban kerültek vissza az apátságba.

(A kárpit fényképét Áment Gellért készítette, részlet)

KÉSZÜL A LÁTOGATÓKÖZPONT KIÁLLÍTÁSA

Kiallitas 01Most készülnek a Zirci Ciszterci Látogatóközpont kiállításaiban látható digitális animációk, többek között az a sorozat, amely az apátság műemléki kutatási eredményei, valamint ismert korabeli képi ábrázolásai alapján a több periódusban emelt, folyamatosan bővített épület korábbi állapotait rekonstruálja. A képen az apátság 19. századi közepi állapota látható.

ELKÉSZÜLT AZ APÁTSÁG ÚJ DÍSZKIVILÁGÍTÁSA

Diszkivilagitas 01A pályázat keretében elkészült az apátság főhomlokzatának új díszkivilágítása, az épületegyüttes eddig nem volt éjszakánként megvilágítva. A karácsonykor üzembe helyezett beruházás során 16 nagyreflektort helyeztek el a műemlék köré, az erkélyeket és a templom tornyait 18 kisebb lámpatest világítja meg. A Ciszterci Látogatóközpont belső tereinek a kialakítása folyamatban van, a kiállítás installációi, vitrinei szintén ezekben a hetekben készülnek el.

ELKÉSZÜLT A ZIRCI APÁTSÁG FŐHOMLOKZATÁNAK A FELÚJÍTÁSA

Homlokzat 01Október második hetében lekerültek az állványok az apátság főhomlokzatáról. Az épület új, törtfehér színezést kapott. A díszudvar kertjének a felújítása jelenleg zajlik. A díszkertben új padok, pihenőhelyek kerülnek kialakításra, a kert útjai díszburkolatot kapnak. A látogatóközpontnak helyet adó épületszárny belső kialakítása jelen munkálatokkal párhuzamosan zajlik. A mellékelt képen a kiállítási tartalomfejlesztés keretében frissen elkészült animáció látható, amely a mára elpusztult pilisi ciszterci apátság kerengőjének a rekonstrukcióját ábrázolja.

BEFEJEZÉSÉHEZ KÖZELEDIK AZ APÁTSÁG HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA

Felujitas 01A Zirci Ciszterci Apátság díszudvari homlokzatának egy részét még állványok borítják, de lassan elkészül a helyreállított homlokzat. A felújítás során a templom és az apátság visszakapja eredeti törtfehér színét, amelyet a közelmúltban lezajlott kutatások során találtak meg. A munkálatokkal párhuzamosan halad a leromlott állagú kő elemek restaurálása is. Az építkezés ezzel az egyik leglátványosabb fázisához érkezett, a mellékszárnyak már elkészültek, ezek elől már lekerültek az állványok.

ÚJJÁÉPÜL AZ APÁTSÁG NARANCSHÁZA

Zirc Apátsági NarancsházFolyamatban van a zirci ciszterci apátság narancsházának az újjáépítése. 
A mellékszárnyban lévő narancsház a II. világháborút követő államosítás után elpusztult, amikor üvegfalát lebontották, a helyén pedig blokktéglából új falat emeltek. A most zajló rekonstrukció során a téglafal lebontásra került, és archív képek, valamint a falkutatás eredményei alapján az üvegfal újjáépül, mögötte filmvetítő kabinet és kiállítótér kap majd helyet.

MEGÚJUL A ZIRCI APÁTSÁG ÉS A BELVÁROS EGY RÉSZE

Zirci ApátságTöbb száz millió forintból újul meg a ciszterci apátság és a belváros egy része a Veszprém megyei Zircen; a felújítási munkálatok a nyár végére fejeződnek be. Zátrok Attila projektvezető az MTI-nek elmondta, hogy az apátsági épület homlokzatának a felújításához, az épületegyüttes előtti kert újjáépítéséhez, valamint látogatóközpont kialakításához négyszázmillió forintot nyert el közös konzorciumban az apátság és az önkormányzat.

Tájékoztatása szerint a közműfeltárásokkal, az előkészítő bontásokkal az év elején megkezdődött a kivitelezés. Az apátsági épület ezen részén több évtizede nem végeztek felújítást, most a homlokzat megrongálódott részeinek a helyreállítására, újraszínezésre, a nyílászárók cseréjére is lehetőség nyílik.


Az épületegyüttes előtti, most murvával és fővel fedett részt az eredeti formához hasonlóan alakítják át barokk díszkertté: kővel borított sétautakat építenek, parkosítanak, virágágyásokat hoznak létre - sorolta a projektmenedzser.

MEGVALÓSULÓ PROJEKTELEMEK

Az Apátságban megvalósuló projektelemek

  • Ciszterci Látogatóközpont létrehozása (az 1182-ben alapított apátság nyolcszáz éves múltjának és műtárgyainak bemutatása interaktív eszközök segítségével, audioguide-os vezetéssel egy különleges hangulatú - fényekre és zenére épülő - kiállítás keretében)
  • Látogatási útvonal kialakítása az apátságban (Ciszterci Látogatóközpont, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Reguly Antal Műemlékkönyvtár, díszlépcsőház, apátsági templom, középkori kolostor romjai, díszudvar, oktatási kabinet)
  • Oktatási és filmvetítő kabinet kialakítása, itt kerül levetítésre a látogatási útvonal elején az Apátság falai között zajló egykori és mai életét bemutató (játékfilmes és dokumentarista elemekből komponált) film
  • Apátság főhomlokzatának, valamint díszudvari mellékszárnyainak felújítása (díszkivilágítással)
  • Apátság díszudvarának helyreállítása, növények telepítése, díszburkolat létesítése, padok és kerékpártároló elhelyezése
  • Díszlépcsőház helyreállítása

FELÚJÍTÁSI PROJEKT

Projekt neve:

Zirc, a Bakony fővárosa - Komplex, látogatóbarát turisztikai kínálat 
kialakítása a Ciszterci Apátságban és Zirc Város főterén

Projekt pályázati azonosítója:

KDOP-2.1.1/B-09-2010-0020

Elnyert támogatás:

591 156 271 Ft

Projekt leírása:

A projekt a Zirci Ciszterci Apátság épületének felújítását, komplex és látogatóbarát turisztikai vonzerővé fejlesztését, fenntartható hasznosítását, valamint a vendégérkezések elsődleges színhelyének (Rákóczi tér) minőségi fejlesztését tartalmazza. A város főterének (ahol az Apátság, illetve a város egyéb vonzerői is találhatók) turisztikai fejlesztésén keresztül egész Zirc, illetve a Bakony fejlődése indulhat el.

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Apátság felújítási projekt