FELÚJÍTÁSI PROJEKT

Projekt neve:

Zirc, a Bakony fővárosa - Komplex, látogatóbarát turisztikai kínálat 
kialakítása a Ciszterci Apátságban és Zirc Város főterén

Projekt pályázati azonosítója:

KDOP-2.1.1/B-09-2010-0020

Elnyert támogatás:

591 156 271 Ft

Projekt leírása:

A projekt a Zirci Ciszterci Apátság épületének felújítását, komplex és látogatóbarát turisztikai vonzerővé fejlesztését, fenntartható hasznosítását, valamint a vendégérkezések elsődleges színhelyének (Rákóczi tér) minőségi fejlesztését tartalmazza. A város főterének (ahol az Apátság, illetve a város egyéb vonzerői is találhatók) turisztikai fejlesztésén keresztül egész Zirc, illetve a Bakony fejlődése indulhat el.

A hazai, illetve a nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a térségfejlesztéssel egybekötött vonzerőfejlesztés, a komplex térségfejlesztés a járható út a turisztikai vonzerők fenntartható hasznosításának megvalósítására. Ezen komplex projekt keretében kialakításra kerül a Zirci Ciszterci Rend kiállítóhelye - az Apátság épülete széles körű szolgáltatást nyújtó látogatóközponti funkciót kap - és a vonzerő, a város vendégei, látogatói érkezését, fogadását biztosító, a szükséges háttér-infrastruktúrát szolgáltató közpark (Rákóczi tér) minőségi fejlesztése valósul meg.
Az Apátság a turisztikai vonzerő fejlesztése révén országos vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé válik. A fejlesztésekkel kialakításra kerül az Apátság családbarát, látogatóbarát, interaktív szolgáltatásainak köre, valamint megvalósul az integrált látogatómenedzsment-rendszer. A szórakoztatva tanítást a kiállításokon az érintőképernyős interaktív terminálok és a többérintős képernyők biztosítják, a beépített monitorok pedig sokrétű történeti és művészettörténeti tartalmat szolgáltatnak majd. Fontos cél, hogy a zirci Ciszterci Apátság a 21. század embere számára is mintegy a "nyugalom szigete" legyen, a látogató mind vizuálisan, mind atmoszférája szempontjából egy olyan világba érkezzen, amely eltér a hétköznapokban megszokottól, és a kulturált pihenést, ismeretszerzést, valamint a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

Főkedvezményezett neve és elérhetősége:

Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága Zirc
H-8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége:
Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1. III. emelet
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - ujszechenyiterv.gov.hu
Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága - www.nfu.hu

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Apátság felújítási projekt