Átadták a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központot Balatonalmádiban

Átadták a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központot Balatonalmádiban

A Zirci Ciszterci Apátság régi terve valósult meg a Balatonalmádiban felépült és átadott Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központtal. A Központ elsődleges célja az Apátság iskoláiban tanuló diákok nyári táboroztatása, továbbá iskolai lelkigyakorlatoknak és továbbképzéseknek is helyszínt biztosítani, de a szabad kapacitások egész évben nyitva állnak más egyházi vagy rendi fenntartású iskolák, és világi érdeklődők részére is.

Az Apátság régi álma valósult meg idén, amikor elkészült a 21. századi színvonalú Rekreációs és Továbbképzési Központ. Tíz évet kellett várni az átadásra, hiszen Balatonalmádi önkormányzata 2011-ben hívta fel az apátság figyelmét a rossz állapotú, egykori általános iskola épületének hasznosíthatóságára. A lehetőség egybecsengett azzal az oktató-nevelő modellel, hogy az ifjúság leghatékonyabb nevelésének helyszíne és ideje a tanórákon kívüli, esztétikus épített környezetben eltöltött minőségi idő.

A telek megvásárlása után számos körülmény miatt megtorpant a beruházás, amely lendületét 2017-ben nyerte vissza. Ring Miklós és Palla Károly építészek terveit az LTV Interior Kft. építőipari cég, mint generálkivitelező valósította meg. Az impozáns épület a Balatontól mintegy 200 méterre található, telkén intenzív zöldesítésnek köszönhetően nem csak az Apátság, de Balatonalmádi városának is büszkesége lehet.

Az átadott központ színes, fiatalos tereivel, kényelmes, összkomfortos szobáival, modern berendezésével nem csak funkciójában, de esztétikájában is alkalmas a testi-lelki épülésre, kikapcsolódásra. A két szintes épület egyszerre 133 diák és pedagógus elszállásolására alkalmas. A komplexumhoz kápolna, közösségi terek, saját konyha-étkező és többfunkciós sportpálya is tartozik.

A 2021. június 14-i átadón az elkészült beruházást Bérczi Bernát OCist zirci apát adta át ünnepélyes keretek között. A Központot, de a működtetésben résztvevő munkatársakat és az azt használó diákság képviselőit is dr. Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg. Az átadón a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium tanárai és diákjai működtek közre.

Az átadót követő napon az első táborozó csoport, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium diáksága birtokba vette a Központot. A ciszterci iskolák saját táborain túl az Apátság szervezésében angol- és hittantábor kerül megrendezésre, mely a külön ciszterci iskolákból érkező diákokat fogadja és kovácsolja össze. A táborokban sok érdekes és gazdagító programmal találkozhatnak a tanulással töltött év lezárásaként a ciszterci diákok.

A Rekreációs Központ szabad kapacitásairól június végétől a www.crk.hu oldalon lehet tájékozódni.

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30