Az OSZK és a Zirci Ciszterci Apátság együttműködésének ünnepe

Az OSZK és a Zirci Ciszterci Apátság együttműködésének ünnepe

Megújult a ciszterci rend és a nemzeti könyvtár között 1994. február 24-én született együttműködési megállapodás. Az új dokumentumot dr. Horváth Olga kismarosi apátnő és az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, Rózsa Dávid írta alá 2024. január 29-én. Két nappal később az OSZK szervezésében különleges rendezvényre került sor Zircen.

Nemrég múlt hetven éve, hogy a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár az OSZK kezelésébe került, és a nemzeti könyvtár gondos szakmai munkájának köszönhetően ez a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény egyben és helyben napjainkra is fennmaradt.

Az OSZK folyamatos fejlesztésekkel szolgálja meg a rend bizalmát, így első ütemben, 2021-ben a fenntartó minisztérium anyagi hozzájárulásával nagyszabású felújítást hajtott végre a könyvtár belső tereiben, majd 2023-ban a nagyterem galériája is megújult.

A zirci könyvtár sorsának alakításában nagy szerepet játszott Borsa Gedeon (1923–2022) Széchenyi-díjas irodalomtörténész, könyvtáros és bibliográfus. A magyar könyvtörténeti kutatások kiemelkedő alakjának személyes könyvtárát a műemlékkönyvtárnak adományozták örökösei.

Mindezek tiszteletére 2024. január 31-én a Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk termében nagyszabású ünnepségre került sor. Az esemény megnyitásaként Rózsa Dávid főigazgató beszédében elmondta: „Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai mindig büszkeséggel és örömmel tekintettek a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárra. A hely történetét a meg- és fenntartó gyakorlatokon túl azok az ünnepek is írják, amelyek hozzájárulnak az emlékezéshez.”

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára személyes hangvételű beszédében kiemelte, hogy a két intézmény együttműködése inspiráló a közgyűjteményi szakemberek számára.

Németh Gábor, a Műemlékkönyvtár igazgatója történeti áttekintést adott a megjelentek számára.

A beszédeket, valamint a Borsa-könyvtár és a kisgaléria átadását követően Huszár Lőrinc ciszterci szerzetes, zirci plébános áldotta meg a helyszínt. A rendezvény hangulatához Szászvárosi Sándor gambaművész és Kovács Katalin csembalóművész barokk zeneszerzők műveiből összeállított műsorával járult hozzá.

Forrás: OSZK

Fotó: OSZK/Tóth Péter

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31