2023 - A sörkedvelők adtak nevet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa hivatalos sörének

2023 - A sörkedvelők adtak nevet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa hivatalos sörének

Citrusos-bodzás ízvilágú, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital.  Ez a VEB2023 EKF hivatalos söre, amely az apátság sörmanufaktúrájában készül kifejezetten a programsorozat italaként. Az apátsági manufaktúrában hetente mintegy ezer litert gyártanak mostantól az EKF söréből. A 2023 nevet a közönség bevonásával találta meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Az új sör nevét Zircen, a Ciszterci Apátság évszázados falai között, az Apátsági Sörház 1735 nevet viselő, nemrég megnyílt helyszínen jelentette be közösen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az Apátsági Sörmanufaktúra. A sör nevét a közönség bevonásával kereste meg a VEB2023 EKF egy online játék keretében.

A kostolón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy a már kevesebb, mint fél év múlva 2023. január 21-én kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos, hogy a kulturális év több ezer programját minőségi gasztronómiai események, termékek is támogassák. Kijelentette: „Az Európa Kulturális Főváros program alapelveként valljuk, hogy számunkra kultúra minden, ami az élethez kötődik, legyen szó emberekről, természetes vagy épített környezetről. Célként tűztük ki, hogy megmutassuk az ország többi részének, Európának a térség minden szépségét, megmutatva, milyen csodálatos környezetben éljük a mindennapokat. Ahhoz, hogy ezt megmutassunk szükségünk van szövetségesekre, mint amilyen a Zirci Apátság.” A VEB2023 EKF programért is felelős miniszter azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy „A most megkóstolt kiváló sör is azt segíti, hogy Veszprém és a régió ismét egy lépcsőfokot feljebb lépjen Európa gasztrokulturális térképén.”

Bérczi László Bernát, a Zirci Ciszterci Apát az apátság történelmi kulturális hátterét bemutatva elmondta: ”A sörkészítésnek nagy hagyománya van a ciszterci rendeknél, Zircen ez 1735-ig vezethető vissza. Hosszú leállás után 2015-ben indult újra a kézműves sorgyártás Zircen felélesztve az apátság régi hagyományait. A manufakturális kézműves, szerzetesi sörben érződik a szív, a lélek és a rászánt idő, valamint a gazdag minőségi alapanyagok. Minden sörünk legalább 30 napot tölt a tartályban, de van, amelyik 8 hónapig készül.”- tette hozzá a ciszterci közösség vezetője.

Tungli Péter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztronómiai programjaiért felelős vezető elmondta, hogy a gasztronómiai programok és termékek harmonikusan egészítik ki a már idén is gazdag kulturális kínálatot. A kulturális fővárosnak van már saját fehér és vörös bora, pezsgője, és szeptember végén megrendezzük a Balaton Wine&Gourmet-t, a négy napos, minőségi ételeknek és italoknak szentelt gasztroünnepet.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre öt százalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A Pilseni malátán kívül Müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett némi bodzás ízvilágot is kölcsönöz a sörnek.

A zirci főzdében ezen kívül világos Helles-típusú, levendulás búzasört, alsóerjesztésű szüretlen félbarna, szüretlen búza, valamint szüretlen világos sört és fekete sört gyártanak.

A zirci kolostor falai között 1735 október 29-én kezdték gyártani a sört. 2015-ben modern eszközökkel támasztották fel a sörfőzés hagyományait, a kézi munkaerőt a legmodernebb digitális technológiával ötvözve. Jelenleg az EKF hivatalos sörén kívül hatféle italt gyártanak a manufaktúrában, ahol két sörfőző és hat munkatárs dolgozik. Évente 350 ezer palack kerül ki a főzdéből, mintegy 100 helyen értékesítik a söröket.

 

A 2023, a VEB 2023 EKF hivatalos söre csapolva napról-napra több helyen kapható Veszprém és régió kiemelt vendéglátóipari egységeiben - így például a veszprémi Pekedliben, Fricskában, és Gizella Hotelben, az alsóörsi Fogas bisztróban, vagy a kátalanfüredi Süss fel Nap strandbisztróban. Hamarosan üveges változatban megjeleink a Zirci söröket forgalmazó üzletekben és egy, vagy több országos üzlethálózatban is.

A sör nevére érkezett pályázat nyertese Takács András, aki ajándékcsomaggal gazdagodott és természetesen egy karton 2023 sörrel.

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31