Lángolj és világíts! – Véget ért a második Szent Bernát Zarándoklat

Lángolj és világíts! – Véget ért a második Szent Bernát Zarándoklat

A Zirci Ciszterci Apátság és a Magyar Ciszterci Diákszövetség szervezésében 2022. augusztus 12-19 között másodszor valósult meg a Szent Bernát Zarándoklat. Az útvonal Budapestről Zircre vezet, érinti a budai, a székesfehérvári és az olaszfalui ciszterci plébániákat, valamint az érdi ciszterci monostort. Ebben az évben 24 zarándok járta végig az utat. Horváth Sarolta zarándoklatvezető írását olvashatják.

Az idei út mottójául a Római levélből választottunk egy sort: „Legyetek tüzes lelkületűek, mert az Úrnak szolgáltok!” (Róm 12,11). Szerettük volna elmélyíteni magunkban a készséget az Úrért való áldozathozatalra, arra, hogy Őt helyezzük az első helyre, hogy az iránta való szeretetből képesek legyünk lemondani kényelmeinkről és szeretettel tudjuk viselni a kellemetlenségeket. A zarándokút erre különösen sok alkalmat nyújt. Megtapasztaljuk saját külső-belső határainkat és szembesülünk másokéval is: a nagy feladat ezeket Isten előtt együtt hordozni, szeretettel átölelni.


A Szent Bernát Zarándoklat tavaly is családias, 20 fő körüli létszámmal indult el, idén is kéttucatnyian gyalogoltunk. Ekkora méretű csoport jó lehetőséget nyújt az együtt haladásra, az egy asztalnál étkezésre, egymás megismerésére. Egy ráhangolódással, ismerkedéssel töltött este után hat napon át róttuk a magyar utakat és ösvényeket Zircig, naponta 25-30 km-es távokat teljesítve. Az augusztusi hőség, az erős napsugárzás és a rettentő szárazság nem kis mértékben növelte az út által elénk állított fizikai kihívást.


A mindennapi szentmisén, a rövid közös elmélkedéseken és az útközben együtt imádkozott rózsafüzéren kívül teret kapott a ciszterci hagyományban is olyan fontos csend. Nem csak a napi 40-50 perces csendes menetben jelent ez meg, hanem a napirend egyszerűségében is. Szembesültünk azzal, hogy amikor az egyetlen feladatunk, hogy egyik lábunkat a másik után tegyük, belső világunk, gondolataink erőteljesebben érzékelhetővé válnak. Eleinte mindannyiunknak nehéz lelassulni, elcsendesedni, de ha nem menekülünk bele egyéb szórakozásba, hanem kitesszük magunkat a valóságnak, van esélyünk megismerni, kik is vagyunk igazán. És van esélyünk megismerni, szinte megérinteni az Urat, akiben nincsen semmi látszat, semmi hamisság, aki maga a valóság.


Augusztus 18-án este értünk Zircre, a Nagyboldogasszony bazilikába, majd másnap, augusztus 19-én együtt ünnepeltük a ciszterci családdal Clairvaux-i Szent Bernát apátot. Az út tapasztalatában megerősödve szándékunk szerint jövőre is elindulunk, 2023. augusztusában is szeretettel várunk mindenkit a Szent Bernát Zarándoklatra!

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31