Pécsi Kamarakórus koncertje

Pécsi Kamarakórus koncertje

Július 2-án Apátságunk vendége a Pécsi Kamarakórus lesz.
Akik a 19 órás szentmise zenei szolgálatában működnek közre, majd a szentmise után rövid koncertet adnak.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! 

A Pécsi Kamarakórus a hazai kóruséletben egyedülálló múltra tekinthet vissza, jelentősége pedig a Bartók-Kodály-Bárdos életmű népszerűsítésében megkérdőjelezhetetlen.

A kórust 1958. október 22-én alapította Dobos László és Tillai Aurél baráti és tanítványi körükből. A kórust jelenleg is, immáron 55 éve Tillai Aurél vezeti.
Az énekkar az ország legjobb amatőr kórusai közé tartozik.

Műsoruk átöleli szinte a teljes kórusirodalmat. Fő céljuk a magyar klasszikusok (Kodály, Bartók, Bárdos) műveinek megismertetése itthon és külföldön, de előszeretettel éneklik a Kodály utáni nemzedékek (Petrovics, Szokolay, Orbán, Vajda) kórusmuzsikáját is. Évente 20-25 fellépésük van. Eddig Európa 22 országában jártak 80 koncertút keretében, leggyakrabban Németországban, Olaszországban és Franciaországban.
Nemzetközi versenyekről az elmúlt 55 évben41 díjjal tértek haza. Rendszeresen szerepelnek a Magyar Rádióban, de sugározta műsorukat Helsinki, Torino, Párizs, London, Brüsszel, Köln, Klagenfurt, Róma és Stockholm rádiója is. Állandó szereplői a pécsi filharmóniai életnek¬; eddig több mint 30 oratórikus művet szólaltattak meg Pécsett és külföldön. Három évtizedes az együttműködés a Pannon Filharmonikusokkal, illetve elődjükkel a Pécsi Szimfonikus Zenekarral.
1964 óta életre hívói, házigazdái a Pécsi Kamarakórus Fesztiválnak. E fesztivál sikerei nyomán adhatott Pécs otthont 1988-ban a 10. Europa Cantat Kórusfesztiválnak, az akkori ún. szocialista országok közül először, 2015-ben pedig egy újabb pécsi Europa Cantatnak.
A kórusnak 14 CD –je jelent meg,
Az utóbbi időben két jelentős elismerést kaptak: A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által alapított KÓTA díjat (2004) és a Magyar Örökség Díjat (2005).
Karnagyuk – az alapítástól kezdve – Tillai Aurél professor emeritus a Pécsi Tudományegyetemen. Grastyán- Csokonai Vitéz Mihály- Liszt- SZOT- Weiner- Nívó- Millecentennáriumi- KOTA- Pro Civitate- és Magyar Örökség-díjas karnagy, Kossuth díjas érdemes művész, Pécs díszpolgára. Gyakran szerepel kórusversenyeken, fesztiválokon zsűritagként, atalier-vezetőként; kórusaival 69 nemzetközi díjat nyert, egyúttal népszerű kóruskomponista is. Művei egyre gyakrabban hallhatók más kórusok előadásában is.
A "pécsi kórushangzás", művészi elképzelés, dinamizmus stb. tőle eredeztethető.

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28