Meghívó könyvbemutatóra

Meghívó könyvbemutatóra

Bestiarium Zircense

2011-ben került megrendezésre az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtárban a Zirci Apátság Kincsei című kiállítás. A tárlat a monostor és a könyvtára történetét dolgozta fel az újraalapítástól a 19. század közepéig, és szerepeltek rajta azok a kódexek és újkori kéziratok, amelyek az apátság állományához tartozna, de jelenleg a Nemzeti Könyvtárban őrzik őket.

Közülük a lejohannes_herolt_codex.jpg jelentősebb, egy a 15. században készült két latin nyelvű művet tartalmazó kötet. A kötet nagyobb része Johannes Herolt, egy a 15. században élt nagyhatású domonkos szerzetes, prédikációit tartalmazza, míg másodikként egy bestiáriumot. "A Bestiarium egymás után bemutatott élőlények sorozatára épül. Az egyes élőlényekről szóló szövegegységek rendszerint két részből állnak: egy leírásból, melyben a teremtmény jellegzetességeiről, viselkedéséről olvashatunk és egy moralizáló szakaszból, melyben az adott élőlény természetének követendő, vagy éppen elvetendő vonásai az Isten és az ördög, illetve az erényes és bűnös ember cselekedeteinek analógiájaként jelenik meg." [Idézet Boreczky Anna tanulmányából.] A zirci Bestiariumot tollrajzok díszítik, valamint glosszaként elszórtan horvát és magyar szavak szerepelnek benne, melyeket egy a 15. században délvidéken élő ferences szerzetes, Tamás testvér jegyezett fel. Ez arra utal, hogy a kötetet prédikációs tevékenységéhez használta.
A zirci Bestiarium a benne olvasható magyar szavak miatt nemcsak fontos kultúrtörténeti, hanem igazi nyelvtörténeti dokumentum is.

Ezt a Bestiariumot jelentette meg közösen a Zirci Ciszterci Apátság és az Országos Széchényi Könyvtár. A kötet tartalmazza magát a Bestiariumot, annak fordítását, valamint Boreczky Anna művészettörténész tanulmányát.

bestiarium meghivo 2016 09 20

 

Aktuális programok

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28